Kuchyňa

Ako sušiť huby, ovocie či zeleninu.

ako susit ovocie

Opäť tu máme jeseň a tá je obdobím zberu rôznych plodín zo záhrady ale tiež i obdobím, kedy je najlepšie ísť do lesa na huby. My vám v tomto článku prezradíme, ako môžete ovocie, zeleninu či dokonca huby vysušiť a pripraviť si tak zásoby na zimu. Domáce jablká, slivky, hrušky a rôzne iné plodiny sú veľmi vhodné na sušenie a vďaka svojej vysokej energetickej hodnote, vám dodajú energiu, keď sa budete cítiť unavení.

Možno sa pýtate, ako správne sušiť ovocie. Najvhodnejšie je použiť sušičku ovocia, no pokiaľ ju nemáte, nemusíte zúfať, postačí vám aj rúra. Teraz sa spoločne pozrieme na obe možnosti.

Sušenie v rúre

Ak nemáte sušičku, bez problémov vyskúšajte sušenie v rúre. Ide síce o zdĺhavý proces, ktorý zaberie veľa času i energie, no i toto je riešenie. Ovocie jednoducho nakrájate na tenké plátky a poukladáte na plech. Prvé dve až tri hodiny sušíme pri teplote približne 60 stupňov. Následne pridáme teplotu na 75 stupňov a pri tejto teplote sušíme ovocie približne 14 hodín. Po tomto procese je dôležité nechať ovocie vychladnúť a tak, keď sa rúra vypne, nechajte tam ovocie ešte aspoň deň.

Sušenie v sušičke

Pokiaľ vlastníte sušičku ovocia, tak máte vyhraté a nemusíte sa trápiť so zdĺhavým procesom sušenia v rúre. Sušenie v sušičke je oveľa efektívnejšie, jednoduchšie a rýchlejšie. Navyše nespotrebuje toľko energie, ako pri sušení v rúre.

Na sitá, ktoré sa nachádzajú v sušičke ovocia, poukladáme ovocie, ktoré vopred nakrájame na tenké plátky. Následne ho umiestnime na zdroj teplého vzduchu. Tieto sitá zakryjeme poklopom a môžeme spustiť sušičku. Keď ovocie dosušíte, môžete ho hneď uskladniť napríklad v zaváraninových fľašiach.

Pokiaľ sa práve rozhodujete, že si zaopatríte sušičku ovocia, tak si dajte záležať na jej výbere. Uistite sa, že sušenie ovocia prebieha automaticky a dá sa na sušičke nastaviť aj doba sušenia. Nie všetky sušičky majú totiž túto možnosť, ktorá vám dokáže ušetriť mnoho času a zbytočných nervov.

V tomto článku sme sa pozreli na to, ako je možné sušiť ovocie, huby i zeleninu. Veríme, že sa vám článok páčil a bol pre vás prínosom.

Tip na sušičku – sušička potravín Vigan Mammoth

susicka potravin vigan mammoth

Teplovzdušná sušička potravín s názvom Vigan Mammoth – nerez ESP1N je výkonné zariadenie s elegantným dizajnom, ktoré vám zaručí efektívne sušenie nielen ovocia. V sušičke môžete sušiť aj zeleninu, huby, bylinky či rôzne druhy mäsa alebo iné potraviny. Táto sušička sa vyznačuje veľmi tichým chodom, ktorý vás nebude rušiť ani vtedy, ak by bola zapnutá v noci. Má päť výškovo nastaviteľných podláh s rozmermi 32 x 24,5 cm a v prípade potreby je možné rozšíriť tento počet až na 8 podláh. Všetky poschodia sú priehľadné a tak je možné vidieť priamo do vnútra sušičky. To je veľká výhoda najmä v tom, že máte prehľad o tom, v akom stave sa nachádzajú sušené potraviny.

Sušička Vigan Mammoth ponúka aj veľmi širokú škálu nastavenia teplôt, ktoré môžete nastaviť podľa potreby v rozmedzí 35-70 ° C. Na vrchu sušičky sa nachádza čierny poklop, ktorý zabraňuje priamemu prístupu svetla do vnútra zariadenia. Pri dlhšom prenikaní svetla by sa totiž mohol znížiť obsah živín v sušených potravinách. Okrem iného ponúka táto sušička aj protišmykové nožičky pre lepšiu stabilitu, integrovaný ventilátor pre lepšiu cirkuláciu vzduchu, patentovaný systém rozvodu vzduchu, rovnomerné rozloženie tepla vo všetkých poschodiach, svetelnú indikáciu prevádzky, ochranu proti prehriatiu či veľmi jednoduché nastavenie a ovládanie.

Sušička je z nerezu a má ľahko umývateľné prevedenie s povrchom proti odtlačkom prstov. A ak nemáte so sušením potravín žiadne informácie, nemusíte zúfať, pretože priamo k sušičke je pribalený aj návod, ktorý obsahuje rady a tipy pre prípravu veľmi širokej škály potravín.

Zisti cenu sušičky Vigan Mammoth

Technické parametre:
Príkon: 250 W
Napätie: 220-240 V ~ 50-60 Hz
Úroveň ochrany: II
Hmotnosť brutto: 2,75 kg
Hmotnosť netto: 2,5 kg
Rozmery s obálkou: 35,5 x 28 x 30 cm